fredag 27 september 2013

Inför vecka 40


Hej!

Under veckan som gått har vi bl.a. träffat fågeln Pi igen som lär oss om matematik. Den här veckan fick vi lära oss om begreppen "större än" och "mindre än". Vi har även tränat på uppdelning av tal. Hur kan man skriva talet 5 på olika sätt? (t.ex. 1+4, 2+3 och 5+0) Barnen har fått laborera och skriva. 


Här har Xakiimo byggt talet 2+3=5. barnen skulle komma på så många olika namn som möjligt för  talet 5.

Vi har även tränat på att bygga ord. Vi har pratat om hur bokstävernas olika ljud byggs ihop till ord.

I skrivpar bygger barnen ord och listar sedan orden på datorn.


Barnen hjälper varandra och vi lär oss tillsammans.


Efter teatern "Alexander och påfågeln" gjorde vi påfågel-målningar.


Hoppas läsläxorna går bra där hemma. Det är bara att höra av er om ni undrar över 
något.

Den 3:e oktober är det föräldraforum. Se inbjudan i tidigare inlägg!

Att tänka på inför v.40


måndag:    Idrott-gul grupp
           
tisdag:    Idrott-grön grupp


onsdag:      Idrott- grön grupp   
                  Alla slutar kl.13:20


torsdag:    

fredag:     Idrott- gul grupp. 
                Det är bra om gula gruppen kommer ombytta till skolan 
               denna dag eftersom lektionen börjar redan 08:10 på morgonen så lektionen
                kan komma igång så fort som möjligt.

Trevlig helg!
Caroline
caroline.steen@edu.partille.se





Inbjudan till föräldraforum


Här kommer inbjudan till föräldraforum från våra rektorer och arbetslags-utvecklare. Det är detta möte som våra klassrepresentanter kommer att närvara på. Om du inte är representant men ändå vill vara med är du varmt välkommen denna gången hälsar våra rektorer!

Föräldraforum!

Vi vill hälsa alla våra föräldrarepresentanter välkomna till ett spännande möte om skolans trivsel- och ordningsregler! Vi kommer under höstterminen att arbeta med att utarbeta nya ordningsregler och självfallet måste vi ha med både våra elever och Er föräldrar i detta arbete. När Skolinspektionen kommer på besök i december kommer de att ha fokus på just detta område, så därför passar det extra bra!

Vi kommer börja gemensamt och gå igenom vad lagstiftningen och styrdokumenten säger om frågan. Får vi egentligen visa ut elever ur klassrummet eller beslagta mobiltelefoner? Vad gör man som elev eller förälder om man känner sig orättvist behandlad? Det blir både fakta och möjligheter till diskussioner!


Tid: Torsdag, 3 oktober kl. 18.00 - 19.30
Plats: Elevcaféet på äldre-delen. OBS! Ingång från trapphuset vid garageinfarten.


Dagordning

18.00 
Välkomna och kort presentationsrunda
Rektorerna drar lite kort om vad lag och förordning säger.


18.30 
Diskussioner i mindre grupper som leds av våra fyra arbetslags-utvecklare. 

19.00 Sammanfattning och kort presentation av gruppernas diskussioner

19.20 Övriga frågor från föräldrarepresentanterna till skolan


19.30 Slut


Det kommer bjudas enklare fika.

Välkomna!
Önskar rektorer och arbetslagsutvecklare
Björndammens skola

fredag 20 september 2013

Veckobrev inför v.39

Hej!


  • Vår Partillevandring i torsdags gick toppen. Barnen kämpade superbra på promenaden. Vi stannade till och berättade om scoutgården, gamla kyrkskolan, Partille kyrka, kommunalhuset, slottet och slutligen borgen. Belöningen blev den vackra utsikten. 

  • När det gäller Partille-temat så kommer vi att arbeta med olika yrken som finns i dag jämfört med förr i tiden. Nu har jag en fråga gällande detta! Finns det någon av er föräldrar som skulle tycka det var kul att komma och berätta om ditt jobb för barnen ?Det hade varit toppen! Det går i så fall bra att komma någon gång mellan veckorna 39-45. Maila mig om tid du i så fall har möjlighet att komma.

  • I onsdags fick barnen alltså sin första läsläxa. Hoppas allt är solklart annars får ni höra av er. Det är viktigt med en bra start på läsutvecklingen. Det ska vara roligt och meningsfullt att öppna läsboken. Barn lär sig läsa olika fort och på olika sätt. Några lär sig själva, andra behöver mer hjälp. Eftersom barnen har hunnit olika långt i sin läsutveckling har de olika läxor. Uppmuntran och beröm stärker självförtroendet. Det ger lust att gå vidare, och det gäller alla inlärningssituationer. Både hemmet och skolan har viktiga roller när barn börjar läsa. Märker vi att läxan är för lätt/svår så anpassar vi den efter hand så att det blir bra.

  • På uppropet fick barnen ett papper gällande samtycke om publicering av bilder av barnen på nätet. Jag vill gärna lägga upp bilder på bloggen som visar inblickar om skolarbetet. Jag kommer att lägga upp bilder på de barn där ni föräldrar redan fyllt i "ja" på detta. Om du kryssat i "nej" på frågan men ändå tycker det är ok att jag lägger upp bilder på ditt barn på vår klassblogg maila mig. Annars lägger jag alltså bara upp bilder där föräldrar godkänt.

  • På måndag 23 september är det fotografering. Idrotten för den gula gruppen är  inställd eftersom den ligger på samma tid som vi ska fotograferas.

  • På torsdag går vi till teatern som blev inställd förra veckan. Den här gången har vi fixat matsäck med hjälp av bamba.

  • Nu har vi två representanter till föräldraforum. Tack till Lejla Mundzic och Sara Holmgren! Första mötet är 3 oktober. Inbjudan kommer.



Att tänka på inför v.39

måndag:    Ingen idrott för gul grupp på grund av fotografering.
           
tisdag:    Idrott-grön grupp


onsdag:      Idrott- grön grupp   
                  Alla slutar kl.13:20

torsdag:    Teater. Skolan fixar matsäck!

fredag:     Idrott- gul grupp. 
                Det är bra om gula gruppen kommer ombytta till skolan 
               denna dag eftersom lektionen börjar redan 08:10 på morgonen så lektionen
                kan komma igång så fort som möjligt.    



Trevlig helg!
Caroline
caroline.steen@edu.partille.se

Här kommer några bilder från utflykten:


Under vandringen hade vi borgen i sikte!

Här har vi stannat till vid slottet och

kommunalhuset med dess fontän som föreställer en val. 


Det fanns även tid för  spring och lek.



fredag 13 september 2013

Inför vecka 38


Hej!


  • I går var det föräldramöte. Tack till alla föräldrar som var där! På mötet behövde vi två representanter från klass 1A till föräldraforum. Målet med föräldraforum är att öka föräldrars insyn i verksamheten. Det handlar också om att skapa en arena för att kunna framföra  föräldrars åsikter och en chans för er  att vara med att påverka.Tack till Unas mamma Lejla för att du vill vara med! Vi behöver en till! Om du är intresserad av att vara representant från vår klass så maila mig så fort som möjligt. Första föräldraforums-mötet är den 3 oktober. Mer information om föräldraforum hittar du under länken "Björndammens hemsida" här till höger. 

  • Tisdag 17 september är det skoljoggen. Då springer hela skolan runt Björndammen. Det är toppen om alla har på sig bra kläder  att springa i denna dag. Grön grupp har idrott som vanligt.

  • Nu har vi startat i gång vårt tema "Jag i Partille". På torsdag 19 september ska vi gå på en vandring tillsammans med förskoleklassen och tvåorna. Vi kommer att se scoutgården, gamla kyrkskolan, Allum, kyrkan, säveån och slutmålet är "Borgen" som ligger i paradiset. Barnen ska ha med matsäck eftersom vi inte äter i bamba denna dag.

  • Måndag 23 september är det fotografering. Kom i håg att fylla i talongen om ni önskar köpa foton.   

  • I dag fick barnen med lapp hem angående avlusningsdagar 13-15 september. Vi uppmanar ALLA föräldrar att göra följande; Kamma igenom ditt barns hår med en luskam under helgen 13-15 september. Ju fler vi är som kammar desto större chans att vi slipper problem med huvudlöss under terminen.

  • Läsläxa! På onsdag nästa vecka är det dags för läsläxa. Eftersom barnen har hunnit olika långt i sin läsutveckling kommer de att ha olika läxor. Jag kommer att skicka med läsläxan tillsammans med information om vilken läxa just ditt barn kommer att få. Titta i väskan på onsdag!




Att tänka på inför v.38

måndag:    Idrott- gul grupp.

tisdag:     Skoljoggen! 

                 Idrott-grön grupp


onsdag:      Idrott- grön grupp   
                  Alla slutar kl.13:20

torsdag:    Partille-vandring. Ta med matsäck!

fredag:     Idrott- gul grupp. 
                Det är bra om gula gruppen kommer ombytta till skolan 
               denna dag eftersom lektionen börjar redan 08:10 på morgonen så lektionen
                kan komma igång så fort som möjligt.    



Trevlig helg!
Caroline
caroline.steen@edu.partille.se

tisdag 10 september 2013

Teater inställd


Hej!



I går eftermiddag fick vi reda på att Masthuggsteatern hade ställt in sin visning. 


Vi blev erbjudna att komma den 26 september vilket vi tackade ja till. Till den här gången fixar vi matsäcken.

Linda, Joakim och jag beslöt oss ändå i dag för att åka på en utflykt. Vi åkte till slottskogen och Plikta.



Vi hade en toppendag med alla goa barn trots inställd teater!

fredag 6 september 2013

Inför vecka 37


Hej!

Nu på tisdag 10 september ska vi gå på teater i Masthugget. Teatern heter "Alexander och påfågeln". Barnen ska ha med sig matsäck eftersom vi inte kommer att hinna äta lunch i Bamba. Vi är tillbaka i skolan ca 13:00. Det blir alltså ingen idrott för den gröna gruppen denna dag. 

På onsdag nästa vecka kommer vi att börja jobba med vårt första temaarbete.  Temat kommer att kallas " Jag i Partille". Alla klasser i åk 1 och 2 arbetar med temat samtidigt fram till höstlovet. Här kommer vi lära oss mer om Partille och vår närmiljö. Ni får veta mer under arbetets gång. 

Ni har fått hem papper angående fotografering. Kom i håg att fylla i svarstalongen om ni vill tacka ja till att köpa. Fotograferingen är v.39. Jag vet ännu inte vilken dag det blir.

På torsdag 12 september kl.18:00  är det föräldamöte. Inbjudan har ni fått via post. Hoppas vi ses!


Här har vi en figur som barnen fick träffa för första gången i torsdags. Det är  fågeln" Pi" som älskar matematik. Pi kan allt om matte och kommer hjälpa oss med matte-språkets olika begrepp.


Här jobbar vi med additionstecknet. Barnen fick två och två göra matte-sagor och sedan visa med hjälp mattespråkets siffror och symboler. Det var en gång 7 fiskar. Sedan kom det 6 till. Hur många var de tillsammans? Hur skriver jag det på mattetspråket?


Att tänka på inför v.37

måndag:    Idrott- gul grupp.

tisdag:     Teater. Ta med matsäck!

onsdag:      Idrott- grön grupp   
                  Alla slutar kl.13:20

torsdag:    Föräldramöte

fredag:     Idrott- gul grupp. 
                Det är bra om gula gruppen kommer ombytta till skolan 
               denna dag eftersom lektionen börjar redan 08:10 på morgonen så lektionen
                kan komma igång så fort som möjligt.    



Trevlig helg!
Caroline
caroline.steen@edu.partille.se