fredag 28 mars 2014

Veckobrev inför v.14


Hej!

Den här veckan har vi bl.a. arbetat med eget skrivande. Barnen har fått träna på att skriva en berättelser från deras liv som har hänt på riktigt. Det kan vara allt från "När jag fick mitt gosedjur" till "En dag på sjukhuset". Även här tränar vi den röda tråden i berättelsen med början mitten och slut. Barnen har även fått läsa upp sin texter och gett respons. Vad var bra med sagan? Vad kan du förbättra? 

Från vår skogsutflykt i torsdags fick barnen med sig var sin kotte tillbaka till klassrummet. Barnen fick fundera på varför träd har kottar? Det kom olika funderingar som "Kottarna gör att skogen luktar gott", "Kottarna fångar upp vatten till trädet" eller "För att människor kan bygga saker av kottarna". Men vad händer om vi tar in kotten i den torra värmen? Barnen fick skriva vad de tror. Över en natt hade det hänt något...

Kotten öppnade sig över natten och frigjorde ett frö.

I dag fick barnen ta med sig sin solrosplanta hem.  Plantera gärna om dem och försök att hålla växten vid liv. Tyvärr är det några frön som inte lyckats gro ännu.  




Läxa!
Snart är det dags för vårterminens utvecklingssamtal. Tider för bokning av samtal kommer nästa vecka på bloggen. Den här gången kommer barnen få träna sig i att leda en del av samtalet. De kommer att få med kort hem i olika färger. Dessa kort ska ni läsa tillsammans och svara på baksidan. Korten kommer att hjälpa ditt barn att leda samtalet.Barnen får hem läxan på onsdag 2/4 och ska lämnas in senast onsdag 9/4.


Så här ser lapparna ut.  Det står en fråga på framsidan. Skriv svar på baksidan och skicka tillbaka till skolan.

Stjärnfest!
Torsdag 10/4 ska vi ha en liten klassfest på skoltid med lek och dans. För att det ska bli extra festligt vill barnen ta med godsaker. Jag bjuder på saft och barnen får fixa bak-buffen. Vill ni baka mer ert barn och bidra till festen? Maila mig i så fall. Tänk på att inget får innehålla nötter och att det ska räcka till 20 barn.

I dag fick Pi följa med Nathalie hem.


Att tänka på inför v.14

måndag:    Idrott-gul grupp
                 
           
tisdag:    


onsdag:      Idrott- grön grupp   
                    Läsläxa
                   Barnen får hem läxan. Titta i ryggsäcken!
                  Alla slutar kl.13:20


torsdag:    Idrott- grön grupp
                    

fredag:     Idrott- gul grupp
               

Trevlig helg!
Caroline
caroline.steen@edu.partille.se

fredag 21 mars 2014

Veckobrev inför v. 13


Hej!

Under veckan som gått har vi haft en pirat på besök! Vi fick ett mystiskt e-postmeddelande från "Meduza, havets skräck". Hon hade varit på piratspionage på skolan och tagit bilder från olika platser inne i skolan samt ute på skolgården. Hon utforskade skolan som en lämplig plats för en skatt. Frågan är om barnen kan hitta skatten? Syftet med veckans piratupplevelse var att träna lägesord som t.ex över, under, mellan, mittemot, utanför, ovanför o.s.v. Vi har även tränat på att titta på en karta över Björndammen och försökt tolka vad vi ser.

Tillsammans med klass 1C tittade vi på Meduzas bilder. Vart har hon varit? Vad finns bakom Meduza när hon tog kortet? Vad finns till vänster?o.s.v.

Nästa dag knackade det på dörren och Meduza kom för att utmana barnen att hitta skatten.
Skatten! Kottar av guld!



I skolans skog låg hundratals guldkottar utspridda. Barnen skulle samla in skatten i en påse med de var tvungna att akta sig för Meduza som ville stjäla tillbaka sin skatt.


Skattjakt! Akta er för havets skräck!


Meduza väger barnens påse med kottar och sin egen påse. Vem lyckades få flest guldkottar? Stackars Meduza förlorade. Hon tyckte ändå att barnen var duktiga och erbjöd dem att det en dag få följa med på hennes piratskepp.
Barnen har även gjort en ritning över sitt rum hemma. Hur ser ditt rum ut uppifrån?

Här är en länk om ni vill träna lägesord hemma:

http://www.elevspel.se/amnen/svenska/lagesord.html




Solroserna har redan börjat gro och växa.


På torsdag 27/3 går vi till skogen. Ta med en liten fika som t.ex dricka,smörgås och frukt. Vi äter i Bamba som vanligt.

Den här veckan fick Pi följa med Nadia hem.



Att tänka på inför v.13

måndag:    Idrott-gul grupp
                 
           
tisdag:    


onsdag:      Idrott- grön grupp   
                    Läsläxa
                  Alla slutar kl.13:20


torsdag:    Idrott- grön grupp
                    Vi går till skogen. Ta med en liten fika.

fredag:     Idrott- gul grupp
               

Trevlig helg!

Caroline
caroline.steen@edu.partille.se


fredag 14 mars 2014

Veckobrev inför v.12


Hej!

Ännu en vecka har gått och våren väntar runt hörnet med ny energi! 

I skolan har vi bl.a tränat problemlösning. Vi har fyra rutor. Tre av sakerna som finns i rutorna har likheter och en ska bort. Vilken? Barnen har fått träna sig att hitta olika lösningar samt att argumentera varför de tycker så.


Ex. Kon ska bort för att de andra djuren börjar på samma bokstav; häst, hund, höna

Eftersom våren är på gång har vi pratat om vårtecken och funderat på varför det börjar växa i naturen just nu? Vad behöver ett frö för att kunna gro och växa? Barnen har fått plantera var sitt solrosfrö. Nu är det bara att ge den vad den behöver och hoppas på blomster. Tanken är att de ska få ta hem den när den har börjat gro. 

Ljus, värme, jord, vatten och luft är ingrediensen.

Vi har fortsatt träna oss på att skriva sagor med början, mitten och slut.





Vi har även målat. Barnen fick först ett stort papper framför sig. Genom att blunda och låta handen göra lugna rörelser blev det olika streck och former på pappret. Sedan var det dags att öppna ögonen och försöka hitta något levande i bilden och sedan färglägga. Vi skrev även en text på datorn till med rubriken "Jag ser..."







Den här veckan fick Pi följa med Una hem.

Att tänka på inför v.12

måndag:    Idrott-gul grupp
                 
           
tisdag:    


onsdag:      Idrott- grön grupp   
                    Läsläxa
                  Alla slutar kl.13:20


torsdag:    Idrott- grön grupp

fredag:     Idrott- gul grupp
               

Trevlig helg!

Caroline
caroline.steen@edu.partille.se


fredag 7 mars 2014

Veckobrev inför v. 11


Hej!

Under veckan som gått har vi tränat på att skriva korta berättelser men en början, mitten och ett slut. Vem handlar sagan om? Vad händer? Hur slutar det? Bilderna har vi gjort med hjälp av våra tummar. Sedan fick barnen läsa upp sin saga för varandra. Vi tränade på att kommentera varandras sagor genom att säga var som var bra samt vad som kan förbättras.

Tummesagor




I matematiken har vi tränat på subtraktion. Subtraktion kan användas i olika sammanhang t.ex när man ska ta bort, minska , jämföra, fylla ut samt att räkna ut skillnad. Den här veckan fokuserade vi på skillnad.

Vad är skillnaden? 6-3 = 3

Vi har även haft bild och har använt blåsteknik. Vi har använt vattenfärg och sugrör. När målandet var färdigt fick fantasin ta över. Vad blev det? Ett monster! En rymdvarelse! 





Veckan avslutades med ett rast-disco! Elevrådet hade fixat inbjudan. Sedan ställdes det fram högtalare och eleverna kunde dansa loss.


Nästa vecka kommer ALP:arna som jag nämnde om i  veckobrevet inför v.9. 
 Under vecka 11 och 12 kommer alltså pedagoger från våra grannkommuner besöka våra klasser i åk 1-2 på hela skolan. Pedagogerna eller ALP:arna som de kallas har i förhand fått ett uppdrag av oss lärare på skolan där vi vill att de ska observera oss i syfte att vi ska fortsätta utvecklas som lärare. De observerar alltså oss, inte barnen. Det ska bli riktigt spännande och lärorikt.

Den här veckan fick Pi följa med Robin hem.

Att tänka på inför v.11

måndag:    Idrott-gul grupp
                 
           
tisdag:    


onsdag:      Idrott- grön grupp   
                    Läsläxa
                  Alla slutar kl.13:20


torsdag:    Idrott- grön grupp

fredag:     Idrott- gul grupp
               

Trevlig helg!

Caroline
caroline.steen@edu.partille.se