fredag 25 oktober 2013

Veckobrev inför v. 44 och 45


Hej!

Under veckan som gått har vi fått lyssna på barnens uppdrag. Jättespännande att höra om släktingarnas yrken som fanns för 100 år sedan. Många yrken finns så klart även idag medan andra av olika anledningar inte lever kvar och vi frågade oss varför det är så.

I torsdags var det FN-dagen och vi pratade om barnens rättigheter i FNs barnkonvention. Barnen blev indelade i par från klass 2A. Tillsammans ansvarade de för en rättighet där de fick skriva och måla. Sedan fick de redovisa för varandra.

Även denna veckan hade vi besök av föräldrar som berättade om sina yrken. Olivers mamma Pernilla som arbetar som personlig assistent samt Kajsas mamma som arbetar som jurist. Stort tack till er!

Kom i håg att fylla i tider för samtal. Se tidigare inlägg! 
Nu på höstterminen kommer vi alltså att ha ett lärakänna-samtal. Vi kommer att prata om hur ditt barn trivs och hur det går i skolan. Barnen kommer fylla i känslogubbar om hur de trivs och hur de uppskattar sig själva i självkänsla, empati, ansvar och samspel med andra. På tisdag 5/11 får ni hem papper på hur ditt barn har svarat. Titta igenom pappren tillsammans med ditt barn innan samtalet. 

Till våren kommer vi ha ett utvecklingssamtal där vi kommer att sätta upp individuella mål.

Fredag 8 november åker vi på utflykt till Jonsered. Här kommer vi att få uppleva hur det var att leva som familj under bruksamhället i Jonsered samt gå på upptäcktsfärd i den unika miljö. Läs gärna mer om vad vi kommer att få uppleva på bloggen "Jonsered- en pedagogisk skattkammare" om ni är intresserade. Vi äter inte lunch i Bamba denna dag så barnen ska ha med en rejäl matsäck.

Vecka 44 är det höstlov. Måndag och tisdag är stängningsdagar. Onsdag, torsdag och fredag är fritids öppet som vanligt.








Att tänka på inför v.45


måndag:    Idrott-gul grupp
                 
           
tisdag:    Idrott-grön grupp


onsdag:      Idrott- grön grupp   
                  Läsläxa
                  Alla slutar kl.13:20


torsdag:    

fredag:     Utflykt till Jonsered. Ta med matsäck!
               

Trevlig helg!

Caroline
caroline.steen@edu.partille.se

söndag 20 oktober 2013

Lärakänna-samtal



Hej!

Nu är det snart dags för lärakänna-samtal. Tider för samtal finns i länken nedan. Boka en tid för ert barn. Ni kan endast boka en tid så det är först till kvarn.

När du kommit in på länken så klickar du på "Visa alla 58 valmöjligheter" för att kunna se alla tider som det finns att välja på. Skriv ditt barns i rutan "ditt namn".


http://doodle.com/23k4gydmmawpwm4t

Hälsningar
Caroline






fredag 18 oktober 2013

Inför vecka 43

Hej!

I veckan har vi bl.a. skrivit höstdikter och gjort höstmålningar. 

I matematiken har vi arbetat med upprepande mönster samt addition och subtraktion. Pi har även varit på besök och behövde barnens hjälp med vad begreppet "hälften" betyder.

Tack till Roberts mamma Suzana som kom till oss och berättade om sitt jobb som förskollärare! Vi fick även besök av en förälder i åk 2 som berättade om sitt jobb som attributör.

Läxa! På måndag ska barnen lämna in den gula uppdragslappen gällande Partille-temat. Uppdraget är att ta reda på vilket yrke en släkting hade som levde för 100 år sedan. Syftet är att vi sedan ska jämföra yrken förr och nu.

Torsdag 14 november kl.18:00 bjuder vi in alla föräldrar till en redovisningskväll som kommer att handla om Partille-temat. Boka in i kalendern! 


Vi gick ut och inspirerades av naturen till våra höstdikter.


Ekollon, kotte,sten, ekollon, kotte, sten...
Barnen gjorde egna mönster.
Som attributör arbetar man med rekvisita som används i film. Här visar Gretas pappa Emil olika rekvisita som han använt när han varit med på filminspelningar. Han visar han fuskblod!

Sedan fick även de som ville testa fuskblodet på sig själva. Läskigt!


Bro bro breja!
Vi har även lekt lekar tillsammans med åk 2.


Att tänka på inför v.43


måndag:    Idrott-gul grupp
                 Lämna in uppdraget gällande Partille-temat!
           
tisdag:    Idrott-grön grupp


onsdag:      Idrott- grön grupp   
                  Alla slutar kl.13:20


torsdag:    

fredag:     Idrott- gul grupp. 
               

Trevlig helg!

Caroline
caroline.steen@edu.partille.se


fredag 11 oktober 2013

Inför vecka 42



Hej!

Under veckan som gått har vi lärt oss om Partilles egna kommunfågel, nämligen Kungsfiskaren. Den håller till vid Säveån och sitter vid grenar längs vattnet och spanar efter fisk. Vi har även lärt oss om laxens liv och att det finns gott om den i Säveån.

Kungsfiskaren 
Den här veckan har vi haft vårt andra klassråd där barnen får framföra sina åsikter kring klassen och skolan. På måndag kommer våra elevråds-representanter Axel och Thea skickas på sitt första möte där de får träffa representanter från de andra klasserna och föra klassens åsikter vidare. Genom elevråd lär sig barnen om demokrati och möjligheterna att påverka. 

Vi har även tränat på matematikbegreppet "dubbelt så mycket/många" samt tränat på att använda talraden som verktyg vid addition och subtraktion.

På fredagar har den gula gruppen idrott kl.08:10. Från och med nu ska barnen samlas utanför tratten på morgonen. Klockan 08:00 kommer Joakim att hämta barnen och gå med dem ner till idrotten. Barnen ska alltså inte gå direkt till idrottshallen utan vänta på Joakim. Anledningen till detta är att många föräldrar lämnar sitt barn med bil vid Bamba trots vädjan om att inte göra detta. Detta gör i sin tur att det är många bilar som samlas där barnen ska passera. För att det inta ska hända någon olycka måste en vuxen följa barnen ner.
Som ni vet har vi börjat arbeta med yrken i vårt Partille-tema. Det är några föräldrar som kommer till oss och berättar om sitt arbete. Vi vill gärna ha fler besök. Har ni möjlighet så hör av er till mig på mailen! Barnen tycker det är jättekul när det kommer föräldrar!

Läxa! Barnen kommer på måndag att få ett uppdrag gällande Partille-temat. Det handlar om att ta reda på vilket yrke en släkting hade som levde för 100 år sedan.

Att tänka på inför v.42

måndag:    Idrott-gul grupp
           
tisdag:    Idrott-grön grupp


onsdag:      Idrott- grön grupp   
                  Alla slutar kl.13:20


torsdag:    

fredag:     Idrott- gul grupp. 
               

Trevlig helg!

Caroline
caroline.steen@edu.partille.se



fredag 4 oktober 2013

Inför vecka 41


Hej!

Den här veckan har vi fortsatt med med vårt partille-tema. Barnen har börjat på en stor gemensam målning av Partille som kommer att fyllas med byggnader och andra saker som är typiskt för Partille. Vi har även haft en trafikdag där vi pratat om trafikskyltar och om hur man uppför sig i trafiken på ett bra sätt. Det blev även en promenad runt skolan för att uppmärksamma vilka trafikskyltar som finns i vår närhet och vad man ska tänka på. 


Målningen med Säveån som slingrar sig genom hela Partille.
 Vi har även tränat på högfrekventa ord d.v.s. ord som ofta upprepas i texter som t.ex jag, har, är o.s.v. Genom att barnen lär sig orden som en ordbild ökar flytet i läsningen. Ju fler ord man känner igen desto lättare går läsningen.

Lästräning pågår.

Lästräning pågår.

I torsdags var jag hemma på grund av stukad fot. Joakim var då vikarie och hade ansvar för klassen.

Veckan avslutades med ett besök av polisen Johan som berättade om sitt jobb som polis. Barnen var nyfikna och ställde många bra frågor.

Här fick vi lyssna på polisradion. Vi fick veta att en person hade åkt fast för snatteri.


Att tänka på inför v.41


måndag:    Idrott-gul grupp
           
tisdag:    Idrott-grön grupp


onsdag:      Idrott- grön grupp   
                  Alla slutar kl.13:20


torsdag:    

fredag:     Idrott- gul grupp. 
                Det är bra om gula gruppen kommer ombytta till skolan 
               denna dag eftersom lektionen börjar redan 08:10 på morgonen så lektionen
                kan komma igång så fort som möjligt.

Trevlig helg!
Caroline
caroline.steen@edu.partille.se